Ucapan Aluan

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

ITKAS merupakan sebuah institut yang ditubuhkan oleh Universiti Malaysia Pahang (UMP) pada 2020 bagi melengkapkan ekosistem intelektual yang menggabungkan ilmu teknikal dengan falsafah ketamadunan bagi tujuan kemakmuran sejagat. Ia berperanan memperkaya wacana ketamadunan yang meliputi agama, budaya dan masyarakat secara konsisten dan merangka serta memacu pembangunan universiti dengan pembangunan teknologi termaju secara strategik dan mampan. Institut ini akan sentiasa menjadi sumber rujukan berwibawa bagi pembangunan negeri Pahang khususnya dalam hal ehwal pembanguan sosio ekonomi, informasi serta teknologi. Ia kan mejadi jambatan ilmu dan strategi bagi menghubungkan kerajaan negeri dan agensi-agensinya dengan pihak universiti yang menyediakan kepakaran professional dalam bidang-bidang yang diperlukan. Hasrat murni ini juga akan terus menjadi wadah penting dalam setiap perancangan dan halatuju institut dan universiti bagi merealisasi misi dan visi UMP.

Profesor Madya Dr Hasan bin Ahmad
Pengarah